Om NoseWork

Hundsporten NoseWork kommer från USA och har sin inspiration från polisens- och tullens tjänstehundar, där de söker efter speciella dofter i olika miljöer. 

Det är en fantastiskt hundsport där hunden mestadels innehar huvudrollen. Vi jobbar såklart som ett väl sammansvetsat team tillsammans med vår hund men det är ändå hunden som med sin nos och hjärna löser de komplexa utmaningarna i att hitta doften de söker efter. Dofterna vi använder i Sverige är hydrolat på Eucalyptus, Lagerblad & Lavendel. Hundarna söker i behållare, utanpå fordon, i inomhusmiljö samt utomhus.

Alla hundar kan lära sig NoseWork och det är en aktivitet som verkligen passar de allra flesta hundar oavsett ras, ålder och fysik . De blir trötta, nöjda och får utlopp för sin energi och sitt behov av mental och fysisk stimulans. Eftersom alla hundar är olika har de sitt eget specifika sätt att arbeta på i NoseWork, och de har också olika förutsättningar att komma olika långt. Vissa team vill jobba med NoseWork som en härlig aktiveringsform. Andra vill tävla officiellt i sporten och tränar mera målmedvetet och fokuserat. Det är också möjligt att lägga sig på en mellannivå, där man tränar mera aktivt och deltar på olika träningstillfällen och inofficiella träningstävlingar.

I Sverige är det Svenska Nose Work Klubben (SNWK) som är vår verksamhetsklubb under SKK, och som administrerar doftprov och officiella tävlingar. På deras hemsida finns det mycket information att ta del av.